Egyik nap, amikor már sokadjára viaskodtam Istennel egy dologban, és megelégelte, hogy erőnek erejével próbálom könnyek között meghozni az áldozatot őérte ezredjére is, akkor ezt a mondatot súgta a fülembe: a szeretetedre vágyom, nem az áldozatodra.

Egy szempillantás alatt elapadtak a könnyeim, teljesen meghökkentem. Több mint egy éve vívódtam valamin a szivemben, és kiderült, hogy még ha sikerülne is, nem is szerezne igazán örömet annak, aki miatt megtenném…. Nem kellett többet mondania, megértettem végre Hóseás próféta szavait: “Szeretetet kivánok, nem áldozatot…” (Hóseás 6,6).

Akkor értettem ugyanis meg, hogy ha igazán szeretek valakit, akkor nem áldozat őt választanom. Ha szeretem a munkám, nem is tűnik munkának. Ha szeretem a gyülekezetem, ki nem hagynám. Ha szeretem a házastársam, nem csalnám meg.

Vajon örülne a társa annak, aki ugyan nagy nehezen, de elhagyná a szeretőjét “a hitvese kedvéért”, ám miközben otthon van, másra se tudna gondolni, hogy ez mekkora áldozat a részéről és hogy milyen szörnyű, hogy nem lehet azzal, akivel a szíve szerint lenne? Hát ki vágyna ilyen áldozatra?!

Talán az nem is feltétlenül baj, ha az első lépés hazafelé ilyen vívódás, és az se baj, ha a küszöbig ilyen viaskodással telik az út. Valahogy el kell néha indulni, és elindulni jobb, mint meg se mozdulni. De ha ez már nem egy szakasz az életünkben, hanem hosszú távra maradtunk így, akkor valami elcsúszott a szívünkben, és éppen ideje hogy szeretettel töltsük meg, mielőtt a keserűség tönkreteszi az áldozatunkat.

Megértettem végre, hogy Isten is így elégelte meg az úgynevezett érte hozott “áldozataimat”. Mert soha nem is vágyott erre, hiszen én se vágynék ilyen szeretetre másoktól. Akárcsak én, ő is valódi szeretetre vágyik. Olyan szeretetre, amelyben nem is áldozat őt választani. “Mert Istent szeretni annyi, mint engedelmeskedni neki – ez pedig egyáltalán nem nehéz!” (1 Ján 5,3)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s